Brudföljet

Här hittar du info om Brudföljet!

Brudtärna är vid ett traditionellt västerländskt bröllop en kvinna, ofta vän eller nära släkting till bruden, som hjälper bruden, och som under vigseln står vid sidan av altaret då hon ofta håller brudbuketten. Traditionellt förväntas hon hålla tal och även anordna möhippa för den blivande bruden. Tärnorna kan vara fler och följer efter brudparet/bruden in i kyrkan ledsagade av marskalkar.

Brudnäbb är ett samlingsnamn för den grupp av yngre barn som går före brudparet i kyrkan under vigseln. Idag kallas ofta varje enskilt barn för "en brudnäbb". Tanken med brudnäbben är att barnen ska symbolisera livets väg. Det är därför de går först in, och ibland följs av tärnor och marskalkar innan brudparet tågar in. Ibland har brudnäbben även till uppgift att strö blomblad på brudparets väg och en annan uppgift kan vara att få hålla vigselringen på en kudde. Om det finns en brudnäbb består den traditionellt av ett till fyra barn och väljs av brudparet. Oftast är det brudparets syskonbarn eller fadderbarn; enligt modern sed kan det även vara brudparets egna barn. Barnen brukar vara mellan tre och nio år gamla. De barn som ingår i brudnäbben är finklädda. Det är vanligt att barnen använder blöja för att inte en oläglig olycka skall inträffa. Flickorna brukar ha klänning och har ofta blomsterkransar i håret. På engelska är motsvarande begrepp flower girl för flickor och page boy för pojkar.

Bröllopsmarskalk är roll som innehas av en man i samband med bröllop. Han är oftast brudgummens bästa vän eller bror. Den kvinnliga motsvarigheten heter brudtärna.

Marskalkens huvuduppgift är att fungera som allmänt stöd för brudgummen både före bröllopet och på bröllopsdagen. Andra uppgifter för marskalken i samband med vigseln är att se till att gästerna hittar sin plats i kyrkan och att hålla reda på ringarna under vigselakten.

Marskalken är oftast den person som tar initiativ till och planerar den blivande brudgummens svensexa.

I dag är det vanligast med bara en marskalk på ett bröllop, men det förekommer ännu att det finns tre eller ännu fler.

Håruppsättning brud kalmar

Brollopkalmar.se © 2016